5 tips til succesfuld projektledelse

Nogle projekter kommer aldrig rigtig i gang. Mange løber ud i sandet, og andre drukner i drift og andre projekter Her får du 5 tips til at få værdi af dine allerede igangsatte projekter. Selvfølgelig kan du også bruge tipsene, hvis du står foran projektstart. Du kender måske allerede de 5 tips. Vores erfaringer viser os, at netop de 5 tips er essentielle for succes med projekter – og bestemt tåler at blive genopfrisket.

# 1: Start med det sidste først

Det klare & tydelige mål og en fastlagt deadline er afgørende for, hvornår og hvordan du er i luften med dit projekt. Hvad enten dit mål er implementering af et nyt IT-system, flere kunder i butikken eller udvikling af et nyt produkt, har du brug for et klart mål at styre efter. Hæng dit mål op eller gør det synligt på anden vis, så både du og andre involverede hele tiden har det for øje. Og ja; mål og deadlines kan ændre sig undervejs. Vær tydelig i din kommunikation, når du ændrer på dette.

# 2: Lav en plan – og gør den synlig

Når dit mål er defineret, udarbejder du din plan ved at ‘tænke baglæns’. Kald eksempelvis den dag, hvor projektet er fuldført for ‘Ny Dag 1’. Lav derefter din grovskitse af, hvad der skal ske for at nå hen til ‘Ny Dag 1’. Dette kan være i et excelark, i et GANT-skema eller på en rulle afdækningspapir på gulvet! Læg alle vigtige to-do’s i din kalender og hæng din plan op, hvor du – og andre – kan se den. Husk at lægge slack ind i planen, da planer er gode, men virkeligheden giver dig ofte brug for at justere planen.

# 3: Sørg for at have en tovholder

Den person, der har overblik og har til opgave at få projektet i mål, er helt essentiel. En tovholder behøver ikke nødvendigvis være udførende på del-opgaver i projektet, men personen skal have evnerne til både at være indpisker, leder samt inspirerende og motiverende. Hvilket leder os hen til næste TIP:

# 4: Opfølgning, opfølgning, opfølgning

Fokus skaber resultater. Store såvel som små projekter kræver fokus og opfølgning. Lav din egen opfølgningsmetodik, så du løbende husker at tage et tjek på, om alt går efter planen. Det kan være ugentlige eller måske endda daglige kalenderposter, en gul seddel på dit bord – eller en fast aftale om, at du skal ringe til nogen. Hvad end virker for dig – det næst-vigtigste er blot at få det gjort. Det absolut vigtigste er, at din omverden oplever det.

# 5: Sig nej – i stedet for at mislykkes

Projekter er spændende! Nye idéer, nye tiltag og nye måder at gøre tingene på, kan få tændt en ild i mange mennesker… “Det må vi gøre!”, “Det skal vi have gang i”, “Kan du ikke lige sætte gang i det?” er velkendte sætninger, der kommer ud af munden på ildsjælene. Men projekter tager tid – og ofte mere end beregnet. Så – uden at være negativ – stil dig selv og jer følgende spørgsmål: Er det rette tid NU for projektet? Er der andre projekter, der er vigtigere? Kunne vi vente ½ år? Har vi de rigtige personer lige nu, der kan arbejde med projektet? Vær realistisk inden projektet sættes i gang. Det er bedre at sige nej end at mislykkes undervejs.

Kontakt vores projektledelseskonsulent Trine Schou Sundgaard, så vi sammen kan skabe succes med DINE projekter. Du kan få inspiration, træning og coaching. Du kan vælge at bruge en ekstern projektleder til dit næste projekt. Vi glæder os til at høre fra dig!

Trine gennemfører adskillige projekter sammen med vores kunder og sikrer, at næsen holdes i sporet, at projektet køres i mål – og at der er mest mulig værdi af de investerede ressourcer.
Tlf. 4094 0823 trs@hald-lie.dk

Vil du have Inspiration til vækst?
Vi inspirerer løbende med ny viden, tips og tricks indenfor Ledelse, Afsætning, Strategi & Forretningsudvikling.