Hvad er optimal leder adfærd?

God leder adfærd handler om at gøre mål operationelle, og være konkret.

”Vi skal være mere proaktive og kundeorienteret” – men hvorfor skal vi det, og hvad betyder det for den enkelte medarbejder? Det lyder rigtigt, men det er vigtigt at den enkelte får en konkret målsætning at handle på. Det betyder at vi skal fortolke, og omskrive målet til hvad medarbejderen skal gøre fremadrettet for at sejre med målsætningen.

Det kan fx være konkret adfærd i forhold til kundebetjening, hvor man som medarbejder og leder kan se hvor den enkelte medarbejder liger – og hvad der skal til for at flytte medarbejderen hen til den ønskede adfærd. Hvis du mangler et værktøj til at hjælpe med dette, så har vi netop lanceret vores eksekveringsbarometer, som handler om at konkretisere medarbejdernes adfærd.

 

Optimal leder adfærd handler om at lederen skal fortælle medarbejderen hvad de skal gøre anderledes, og hvad de skal gøre på samme måde. Medarbejderen skal gøre 80% af det de plejer, men det handler om at skabe en tryghed for medarbejderen, og om at skabe en forståelse for hvad medarbejderen skal gøre anderledes i hverdagen.

 

Når man ikke lykkedes med forandringsprocesser er der tre ting som kan være udfordringen:

 

  • Manglende tillid til ledelsen
  • Medarbejderen ikke forstår, hvorfor adfærden skal ændres
  • De ansatte ikke forstår, hvad det betyder for den enkelte medarbejder

 

Tit bliver strategi formuleret af mellemlederne, som ikke er inde i tingene. Derfor er de ofte bange for at tage dialogen op med medarbejderen, fordi de måske ikke selv er så meget inde i det og derfor ender det ofte ud i information frem for kommunikation. Medarbejderen har brug for at blive udfordret og få dialog omkring det, men også mellem lederen for at være tydelige og skabe en afklaring. Så altså, få feedback og tag dialogen op.